Название: Пєрнік старопольський Отправлено: marysichca от 07.01.2025 16:36 Пєрнік старопольський (PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY)
(https://i.postimg.cc/9QrkJSbG/IMG-2918.jpg) (https://postimages.org/) Пєрнік - польська різдвяна ароматна пряна випічки. Смак дуже витончений. Процес довгий, але кожна крихта того варта Що потрібно для тіста: 500 гр меду 300 грам цукру 1 кг борошна 250 грам вершкового масла 3 яйця 3 ч.л. соди 125 мл молока 1/2 ч.л. солі 50 грам різдвяної суміші спецій для просочування 1,5 кг густого сливового повидла ( я саме для нього варю сливовий джем з апельсином і бадь'яном) Какао для посипки Також залити або зварити глазур або розтопити 400 грам чорного шоколаду + 120 мл молока + 80 грам вершкового масла (його і без глазурі смачно куштувати) Сам процес приготування: 1. Мед, цукор та масло прогріти або на водяній бані або у каструлі з товстим дном, гарно перемішуючи, до повного розчинення цукру. Остудити. 2. Молоко довести до кипіння, зняти з вогню 3. В ємності змішати усі сухі продукти : борошно, сіль, соду та різдвяну суміш спецій 4. До вистиглої маси з цукру, меду та масла, ввести по одному яйця, збиваючи до однорідності . Рідку масу+молоко гарячк додати до суміші борошна з іншими сухими інгредієнтами. Замісити тісто. Тісто має бути досить тугим та блискучим. В мене воно завжди не туге, а стану густої домашньої сметани. Потім в процесі воно стає як треба( масло та мед застигають) 5. Накрити миску з тістом харчовою плівкою та поставити в холодильник на 2-4 тижні дозрівати ( в мене стояло 6) . 6. В день випікання, дістати тісто з холодильника за 2 години до планованого випікання. 7. Духовку розігріти до 170 ᵒС. Викласти тісто на присипану борошном поверхню. Розділити на 3 рівні частини. Розкатати не тонко приблизно 1 -1,5 см, надаючи кожній частині тіста однакову квадратну або прямокутну форму й викласти у форму для випікання або деко застелене пергаментом. 8. Випікати 15-20 хвилин. Корж виростає майже в два рази, і підрум'янитись. Готовому коржу дати вистигнути. 9. Вистиглі коржі завернути у фольгу (я ще завертаю у харчову плівку, бо холодильник з No Frost і висихають продукти) поставити в холодильник ще на 3-7 днів (у мене були 14). 10. Після дозрівання в холодильнику, дістати коржі, розгорнути і розрізати кожен навпіл та щедро змастити сливовим повидлом так, щоб вийшло 2 пєрніка по 3 коржі. 11. Знову загорнути перемащені пєрніки у фольгу (я ще завертаю у харчову плівку, бо холодильник з No Frost і висихають продукти) і поставити в холодильник ще на 2-5 днів. 12. За день до подачі полити пєрніки глазур'ю. Додатково, поки глазур остаточно не застигла, можна посипати поверхню какао, це надасть поверхні ефекту оксамиту. Пєрнік, завернутий у фольгу, в холодильнику, може зберігатись навіть місяць і ставати смачнішим з кожним днем. Я експерементувала і він зберігся рік. Смакових властивостей не втратив Також, це тісто можна використовувати для тонких пряників, просто тонше його розкачавши. Це теж смачно. Смачного! (https://i.postimg.cc/rFhbGc1V/IMG-2916.jpg) (https://postimages.org/) (https://i.postimg.cc/ZKY2y0ys/IMG-2917.jpg) (https://postimages.org/) |