Голосование
Вопрос: Оцените рецепт!
Интересный рецепт. - 0 (0%)
Испек(ла), буду повторять. - 0 (0%)
Проголосовало пользователей: 0

Страниц: [1]   Вниз
Печать
Автор Тема: Пєрнік старопольський  (Прочитано 186 раз)
marysichca
Друг форума
*
Офлайн Офлайн
Благодарили: 108

« : 07.01.2025 16:36 »

Пєрнік старопольський (PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY)

Пєрнік - польська різдвяна ароматна пряна випічки. Смак дуже витончений.
Процес довгий, але кожна крихта того варта

Що потрібно для тіста:

500 гр меду
 300 грам цукру
 1 кг борошна
 250 грам вершкового масла
 3 яйця
 3 ч.л. соди
 125 мл молока
 1/2 ч.л. солі
 50 грам різдвяної суміші спецій

для просочування
 1,5 кг густого сливового повидла ( я саме для нього варю сливовий джем з апельсином і бадь'яном)

Какао для посипки

Також залити або зварити глазур або розтопити   400 грам чорного шоколаду +  120 мл молока + 80 грам вершкового масла
(його і без глазурі смачно куштувати)

Сам процес приготування:
1. Мед, цукор та масло прогріти або на водяній бані або у каструлі з товстим дном, гарно перемішуючи, до повного розчинення цукру. Остудити.

2. Молоко довести до кипіння, зняти з вогню

3. В ємності змішати усі сухі продукти  : борошно, сіль, соду та різдвяну суміш спецій

4. До вистиглої маси з цукру, меду та масла, ввести по одному яйця, збиваючи до однорідності . Рідку масу+молоко гарячк додати до  суміші борошна з іншими сухими інгредієнтами. Замісити тісто.  Тісто має бути досить тугим та блискучим. В мене воно завжди не туге, а стану густої домашньої сметани. Потім в процесі воно стає як треба( масло та мед застигають)

5. Накрити миску з тістом харчовою плівкою та поставити в холодильник на 2-4 тижні дозрівати ( в мене стояло 6) .

6. В день випікання, дістати тісто з холодильника за 2 години до планованого випікання.

7. Духовку розігріти до 170 ᵒС. Викласти тісто на присипану борошном поверхню. Розділити на 3 рівні частини. Розкатати не тонко приблизно 1 -1,5 см, надаючи кожній частині тіста однакову квадратну або прямокутну форму й викласти у форму для випікання або деко застелене пергаментом.  

8. Випікати 15-20 хвилин. Корж виростає майже в два рази, і підрум'янитись. Готовому коржу дати вистигнути.  

9. Вистиглі коржі завернути у фольгу (я ще завертаю у   харчову плівку, бо холодильник з  No Frost і висихають продукти)  поставити в холодильник ще на 3-7 днів (у мене були 14).

10.  Після дозрівання в холодильнику, дістати коржі, розгорнути і розрізати кожен навпіл та щедро змастити сливовим повидлом так, щоб вийшло 2 пєрніка по 3 коржі.

11. Знову загорнути перемащені пєрніки у фольгу (я ще завертаю у   харчову плівку, бо холодильник з  No Frost і висихають продукти)  і поставити в холодильник ще на 2-5 днів.

12. За день до подачі полити  пєрніки  глазур'ю. Додатково, поки глазур остаточно не застигла, можна посипати поверхню какао, це надасть поверхні ефекту оксамиту.

Пєрнік, завернутий у фольгу, в холодильнику, може зберігатись навіть місяць і ставати смачнішим з кожним днем. Я експерементувала і він зберігся рік. Смакових властивостей не втратив

Також, це  тісто можна використовувати для тонких пряників, просто тонше його розкачавши. Це теж смачно.
Смачного!  

Страниц: [1]   Вверх
Печать
Перейти в:  

08.01.2025 22:46
Последние темы
Винегрет
08.01.2025 16:41
от Stern
Салат с ветчиной
08.01.2025 16:19
от Stern